Huis Doorn is niet alleen het prachtige décor van Late Summer Fair maar je mag het ook gratis bezoeken!

Let op! Tijdens 'Lazy Afternoon', tussen 15.00 en 19.00 uur, donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 september is Museum Huis Doorn gesloten! Het Paviljoen is gesloten tijdens Late Summer Fair.

Even ‘gluren bij de buren’, het voormalige woonpaleis van Keizer Wilhelm, Huis Doorn.

Museum Huis Doorn is het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vlucht hij in 1918 naar het neutrale Nederland. In 1920 koopt Wilhelm II Huis Doorn waar hij tot zijn dood in 1941 zal wonen.

Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, staat je op te wachten. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang.

64 treinwagons

De inrichting van Huis Doorn komt uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde Huis Doorn met de inhoud van 64 uit Duitsland nagekomen treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven.

Hofprotocol in zakformaat

De inrichting is nog helemaal intact en biedt jou als bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Treedt binnen in een decor van Europese allure en van eeuwenlange Duitse geschiedenis van vorstenhuizen. En stel je voor hoe zich in het kleine dorp Doorn dagelijks een hofprotocol in zakformaat afspeelde.

Zilver

De zilveren voorwerpen zijn met name prachtig tafelzilver, dat te bewonderen valt in de eetzaal, alsmede zilveren pronkschalen, sierbekers, kandelaars, tafelstukken, koffie- en theeserviezen. Een uniek object is de zogenaamde Kaisergabel, een speciaal voor Wilhelm II ontworpen vork, waarmee deze, ondanks zijn gehandicapte arm, toch makkelijk kon eten.